1. sisački Tomos susret

Dana 6.6.2020. godine je uz duge i pomne pripreme održan Prvi sisački Tomos susret. Tog se dana na sisačkom Korzu okupilo čak 69 sudionika sa svojim dvokotačnim starodobnim ljubimcima. S pratnjom je broj ljudi bio još i veći. Ubrzo se Korzo ispunio mnoštvom motora marke Tomos svih izvedbi, njihovim vlasnicima, kao i velikim brojem građana koji su s oduševljenjem razgledali nesvakodnevni skup.

Oko 11h je započela 'vožnja sporosti'. Neuobičajena i izuzetno zanimljiva utrka između parova sudionika u kojoj je cilj ostati što duže na kotačima, bez dodira poda s nogama, a pritom i ostati unutar svoga polja, ne prijeći na suparnikovo područje. Naravno, glavna je zadaća doći posljednji do cilja. Igra održavanja ravnoteže, doziranja gasa i poznavanja vlastitog motora uz mnogo spretnosti i malu dozu sreće. Pobjednik ove utrke je gosp. Milan Maksić iz Samobora s vozilom Tomos APN 6.
Sudionici su došli iz mnogobrojnih klubova: Broken Bones Gornja Stubica, Hr 2cv Citroen klub, Moped klub Harilovci Slovenija, Tomos Majur, Pc Sv. Nedjelja Hollister MC, Oldimer club Sesvete, Free Rider Velika Gorica, MK Zagorski Orlovi, Blue Knights Zagreb – iz gradova Samobora, Garešnice, Sesveta, Velike Gorice, Gornje Stubice, Ivanić-Grada, Petrinje i Zagreba.
Osim Tomos motora raznih godišta, čak i izuzetno rijetkih i vrijednih primjeraka, bio je izložen i automobil Citroen Tomos 2CV AZL, proizveden kao i njegova dvokotačna braća u Sloveniji. Ovaj je Spaček jedan od sisačkih ponosa Oldtimer Cluba Sisak, jer je isti sudjelovao na 50. Rođendanu Spačeka u Parizu 1998. godine kao jedini hrvatski predstavnik. Vozilo se od prvog dana nalazi u Sisku i u vlasništvu je Gorana Skrbina.
Tijekom izložbe na Korzu su sudionici obišli novouređenu i za javnost otvorenu Holandsku kuću, muzej industrijske baštine grada Siska.
Oko 14h su se sudionici Tomos susreta uputili prema Starome Gradu čiju su unutrašnjost obišli, te je ručak održan u novosagrađenoj ribarskoj kući na Ciglarskoj grabi.
Sa zadovoljstvom i ponosom možemo reći kako je Prvi sisački Tomos susret protekao u nesanjivom odazivu članova drugih susjednih klubova, te je bio iznad svih očekivanja. Na ruku je išlo i samo vrijeme, jer se zna da je kiša veliki neprijatelj takvoj vrsti događanja. Za sve je sudionike pripremljen jako kvalitetan i raznovrstan program, te ne sumnjamo kako će ovako pozitivno svjetlo i dojmovi biti plodno tlo za naredne Tomos susrete koji će postati jedna od sisačkih tradicija.